piątek, 2 marca 2012

badam burfi...









Składniki

  • kubek migdałów (miałam w płatkach)
  • pół szklanki cukru
  • szczypta kardamonu
  • 2 łyżki ghee lub masła niesolonego
  • 1/3 kubka mleka
  •  

    Sposób przygotowania

    Mleko, cukier, migdały należy zmiksować przy pomocy blendera (mleka powinno być wystarczająco, by umożliwiło połączenie składników). Na patelni rozgrzać ghee na średnim ogniu i gdy się roztopi wrzucić masę migdałową. Podgrzewać cały czas mieszając. Gdy zacznie nieco gęstnieć (po ok. 6 minutach) należy dodać szczyptę kardamonu. Podgrzewać kolejne 2-3 minuty cały czas mieszając. Masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od patelni, wtedy zdejmujemy ją z ognia i mieszamy jeszcze ok. minutę, dwie drewnianą łyżką. Blachę lub tackę smarujemy dobrze masłem i wykładamy burfi. Kształtujemy masę szpatułką i rękoma w prostokąt. Możemy posypać masę kawałkami np. migdałów, pistacji i lekko docisnąć. Zostawiamy masę na 20 minut do przestygnięcia. Po tym czasie kroimy ostrym nożem burfi w romby lub prostokąty. Zostawiamy do ostygnięcia w pokojowej temperaturze

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz