1 zielona papryka oczyszczona z gniazd nasiennych i drobno posiekana
2 średnie papryczki chilli drobno posiekane
1/2 łyżki kuminu
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kurkumy
4 szklanki ciecierzycy (namoczonej i ugotowanej wcześniej lub z puszki)
1/2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego
Sposób przygotowania
Na początku przygotowujemy placki, które usmażone możemy trzymać w rozgrzanym piekarniku lub pod przykryciem, by nie traciły ciepła lub przygotować wcześniej i później odgrzać na patelni. W misce łączymy wszystkie suche składniki, stopniowo dolewamy wodę i mleko, cały czas mieszając do połączenia składników.
Na lekko naoliwionej patelni smażymy cienkie placki. Gdy na powierzchni pojawią się bąbelki, przewracamy na drugą stronę i smażymy chwilę, by i ta strona zbrązowiła się.
By przygotować farsz na małym ogniu na oliwie w rondlu podsmażamy czosnek i cebulkę wraz z przyprawami. Dodajemy warzywa - marchew, paprykę, chilli i smażymy, by warzywa zmiękły i "złapały" smak przypraw. Podlewamy 1/2 szklanki wody oraz przecierem i gotujemy, by warzywa stały się miękkie, a sos odparował.
Cieciorkę rozgniatamy widelcem w misce i dodajemy do rondla. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i podgrzewamy. W razie potrzeby przyprawiamy do smaku.
W międzyczasie robimy sos. W rondelku podsmażamy cebulę i czosnek przez około 5 minut. Dodajemy przyprawy, podsmażamy minutę, mieszając całość. Dosypujemy mąkę i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu. Stopniowo dolewamy bulion, mieszamy, by nie pojawiły się grudki. Następnie dolewamy mleko kokosowe i wrzucamy pokrojone drobno pomidory. Mieszamy całość i gotujemy sos na małym ogniu, by zgęstniał.
Gdy mamy gotowe już wszystkie składniki, nadziewamy ciepłe placki farszem, polewamy sosem i podajemy z sałatką z ogórków.
Danie można jeść również z ryżem, a sos sprawdzi się jako dodatek do mięs.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz