* 1 szklanka bulionu z kurczaka (użyłam warzywnego),
* garść mrożonego groszku,
* mała cebula,
* kawałek startego imbiru,
* szczypta kardamonu,
* łyżeczka mąki ziemniaczanej (niekoniecznie),
* 1/4 łyżeczki pasty curry ,
* łyżeczka sosu rybnego ,
* łyżka sosu sojowego ,
* łyżka posiekanej kolendry lub pietruszki,
* oliwa
-
* eksperymentalnie dodałam trochę sosu chilli
* ugotowany ryż jaśminowy
Sposób przygotowania
Na oliwie podsmażyć kilka minut posiekaną cebulę, imbir i kardamon. Dodać pokrojony w kostkę filet z kurczaka, a gdy mięso zacznie się ścinać dodać pastę curry. Dolać mleczko kokosowe i bulion. Podgrzewać, aż sos się zredukuje o jakieś 25%, po czym dodać dynię pokrojoną w kostkę i rozmrożony groszek. Ciągle mieszając podgrzewać jeszcze kilka minut. Jeśli jest za rzadkie można zagęścić mąką ziemniaczaną.
Doprawić do smaku sosem rybnym i sojowym.
Dodatkowo można dodać odrobinę sosu chilli- ja dodałam na specjalne życzenie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz