piątek, 2 marca 2012

Curry z dyni z kurczakiem i groszkiem

Składniki

  • 2 porcje
  • -
  • * ok. 200g upieczonej dyni,
  • * filet z kurczaka,
  • * mała puszka mleka kokosowego,
  • * pół szklanki bulionu warzywnego,
  • * 1 szklanka bulionu z kurczaka (użyłam warzywnego),
  • * garść mrożonego groszku,
  • * mała cebula,
  • * kawałek startego imbiru,
  • * szczypta kardamonu,
  • * łyżeczka mąki ziemniaczanej (niekoniecznie),
  • * 1/4 łyżeczki pasty curry ,
  • * łyżeczka sosu rybnego ,
  • * łyżka sosu sojowego ,
  • * łyżka posiekanej kolendry lub pietruszki,
  • * oliwa
  • -
  • * eksperymentalnie dodałam trochę sosu chilli
  • * ugotowany ryż jaśminowy 
  • Sposób przygotowania

  • Na oliwie podsmażyć kilka minut posiekaną cebulę, imbir i kardamon. Dodać pokrojony w kostkę filet z kurczaka, a gdy mięso zacznie się ścinać dodać pastę curry. Dolać mleczko kokosowe i bulion. Podgrzewać, aż sos się zredukuje o jakieś 25%, po czym dodać dynię pokrojoną w kostkę i rozmrożony groszek. Ciągle mieszając podgrzewać jeszcze kilka minut. Jeśli jest za rzadkie można zagęścić mąką ziemniaczaną.
  • Doprawić do smaku sosem rybnym i sojowym.
  • Dodatkowo można dodać odrobinę sosu chilli- ja dodałam na specjalne życzenie.
  • Wymieszać z pietruszką lub kolendrą.
  • Podawać z ryżem jaśminowym.
  •  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz