"gulasz" ciecierzycowo-soczewicowy
Składniki
- * 250 g ziemniaków (2-3 średniej wielkości)
- * 180 g czerwonej soczewicy (niepełna szklanka)
- * 350 g ugotowanej ciecierzycy
- * 1 duża cebula
- * 2 ząbki czosnku
- * 1 pomidor lub 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
- * ok. 2-3 cm kawałek świeżego imbiru
- * 3-4 łyżki ghee (masło sklarowane) lub oleju
- * kilka liści curry (nie miałam)
- * 1 łyżka zmielonego kuminu
- * 1 łyżka zmielonych ziaren kolendry
- * 1 łyżeczka kurkumy
- * sól do smaku
- * kilka liści kolendry
-
Sposób przygotowania
- Cebulę drobno poszatkować i przesmażyć na tłuszczu; następnie dodać starty imbir i czosnek oraz resztę przypraw (oprócz kurkumy), dobrze wymieszać.
- Po około minucie dodać kurkumę i pokrojone pomidory (lub przecier) i
- przesmażyć je kilka minut z przyprawami.
- Następnie dodać pokrojone w małą kostkę ziemniaki, posolić je, dobrze
- wymieszać z pomidorami po czym wlać 700 ml wody; gdy ziemniaki są już lekko miękkie (po ok. 10 minutach) wsypać soczewicę i zamieszać.
- Po upływie kolejnych 10 minut dodać ciecierzycę, wymieszać wszystkie składniki i gotować jeszcze kilka minut.
- Przed podaniem udekorować kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz