piątek, 2 marca 2012

"gulasz" ciecierzycowo-soczewicowy









Składniki

  • * 250 g ziemniaków (2-3 średniej wielkości)
  • * 180 g czerwonej soczewicy (niepełna szklanka)
  • * 350 g ugotowanej ciecierzycy
  • * 1 duża cebula
  • * 2 ząbki czosnku
  • * 1 pomidor lub 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
  • * ok. 2-3 cm kawałek świeżego imbiru
  • * 3-4 łyżki ghee (masło sklarowane) lub oleju
  • * kilka liści curry (nie miałam)
  • * 1 łyżka zmielonego kuminu
  • * 1 łyżka zmielonych ziaren kolendry
  • * 1 łyżeczka kurkumy
  • * sól do smaku
  • * kilka liści kolendry 
  •  

    Sposób przygotowania

  • Cebulę drobno poszatkować i przesmażyć na tłuszczu; następnie dodać starty imbir i czosnek oraz resztę przypraw (oprócz kurkumy), dobrze wymieszać.
  • Po około minucie dodać kurkumę i pokrojone pomidory (lub przecier) i
  • przesmażyć je kilka minut z przyprawami.
  • Następnie dodać pokrojone w małą kostkę ziemniaki, posolić je, dobrze
  • wymieszać z pomidorami po czym wlać 700 ml wody; gdy ziemniaki są już lekko miękkie (po ok. 10 minutach) wsypać soczewicę i zamieszać.
  • Po upływie kolejnych 10 minut dodać ciecierzycę, wymieszać wszystkie składniki i gotować jeszcze kilka minut.
  • Przed podaniem udekorować kolendrą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz