1Myjemy i osuszamy bakłażany. Odkrajamy końcówki. Kroimy je w plastry o grubości 1,5 cm i potem jeszcze każdy z nich na 6 kawałków.
2Myjemy pomidory, osuszamy i przekrajamy na pół. Wyjmujemy twarde środki. Miksujemy lub rozdrabniamy je widelcem.
3Obieramy i siekamy czosnek i imbir.
4Na głębokiej patelni, lub w garnku o grubym dnie podgrzewamy oliwę i dodajemy przyprawy. Pozostawiamy je tak na 1 minutę, następnie dodajemy czosnek i imbir, mieszamy i pozostawiamy na kolejną minutę. Dodajemy bakłażany, skrapiamy całośc tabasco, posypujemy cukrem i tymiankiem. Pozostawiamy na 5 minut.
5Dodajemy pomidory i ocet, całość zalewamy 300 ml wrzącej wody, solimy i dokładnie mieszamy. Przykrywamy i gotujemy 50 minut mieszając od czasu do czasu.
6Pod koniec gotowania odkrywamy by płyny uległy redukcji. Podajemy letnie lub na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz