piątek, 2 marca 2012

Vindaloo z bakłażanem












Składniki

  • Składniki: na 4 porcje
  • -
  • 1 kg bakłażana
  • 2 duże pomidory, ok. 400 g
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka świeżej kozieradki - użyłam sproszkowanej
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kuminu
  • kilka kropli tabasco
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżki octu winnego lub balsamicznego
  • sól 
  •  

Sposób przygotowania

  1. 1Myjemy i osuszamy bakłażany. Odkrajamy końcówki. Kroimy je w plastry o grubości 1,5 cm i potem jeszcze każdy z nich na 6 kawałków.
  2. 2Myjemy pomidory, osuszamy i przekrajamy na pół. Wyjmujemy twarde środki. Miksujemy lub rozdrabniamy je widelcem.
  3. 3Obieramy i siekamy czosnek i imbir.
  4. 4Na głębokiej patelni, lub w garnku o grubym dnie podgrzewamy oliwę i dodajemy przyprawy. Pozostawiamy je tak na 1 minutę, następnie dodajemy czosnek i imbir, mieszamy i pozostawiamy na kolejną minutę. Dodajemy bakłażany, skrapiamy całośc tabasco, posypujemy cukrem i tymiankiem. Pozostawiamy na 5 minut.
  5. 5Dodajemy pomidory i ocet, całość zalewamy 300 ml wrzącej wody, solimy i dokładnie mieszamy. Przykrywamy i gotujemy 50 minut mieszając od czasu do czasu.
  6. 6Pod koniec gotowania odkrywamy by płyny uległy redukcji. Podajemy letnie lub na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz