piątek, 2 marca 2012

Kurczak Tikka Masala II








Składniki

  • 2 piersi kurczaka (pokrojone w kostkę)
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 l passaty pomidorowej
  • 2 łyżeczki cukru
  • garść orzeszków ziemnych (rozbitych w moździerzu)
  • sól
  •  

    Sposób przygotowania

    Na gorącą oliwę wrzucamy cebulę z czosnkiem i przyprawy. Podsmażamy na średnim ogniu 2-3 min., cały czas mieszając, aż cebula się zeszkli. Dodajemy kurczaka i mieszamy, aby przyprawy oblepiły mięso i smażymy przez kilka minut. Gdy już kurczak jest usmażony, wlewamy przecier i mleko kokosowe, gotujemy na średnim ogniu 15 min., aż sos zgęstnieje. Powinien lekko pyrkać. Dodajemy cukier, orzeszki i doprawiamy solą. Gotujemy jeszcze 5 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz