piątek, 2 marca 2012

Kurczak rodem z Kaszmiru











Składniki

  • 4 kurze nogi
  • 4 łyżki oleju
  • 2 liście laurowe
  • 4 goździki
  • 6 ziaren zielonego kardamonu
  • 2 ziarna czarnego kardamonu
  • 1 nieduża cebula – pokrojona w piórka
  • 15 g świeżego imbiru – startego
  • 5 ząbków czosnku
  • Sól
  • 3/4 łyżeczki chili w proszku lub papryki
  • 1 płaska łyżeczka zmielonego kminu
  • 1 płaska łyżeczka zmielonej kolendry
  • 3 spore pomidory - rozdrobnione (ja je po prostu zmiksowałam)
  • woda
  • od siebie dodałam trochę czarnuszki, bardzo ją lubimy
  • Sposób przygotowania

  • Czosnek i imbir zmiksować z niewielką ilością wody.
  • W garnku / patelni rozgrzać olej. Wrzucić goździki, oba rodzaje kardamonu i liście
  • laurowe, smażyć 15 sekund
  • Dodać pokrojoną cebulę, smażyć aż lekko zbrązowieje. Wlać zmiksowaną papkę z
  • czosnku i imbiru. Przesmażyć. Większość wody powinna odparować.
  • Posolić do smaku.
  • Dodać pozostałe przyprawy oraz pomidory.
  • Gotować 10 – 15 minut.
  • Wlać 200 ml wody, doprowadzić do wrzenia. Do sosu włożyć kurczaka. Dusić pod
  • przykryciem przez jakieś 30 minut.
  • Anjum na tym kończy.
  •  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz