Kurczak rodem z Kaszmiru
Składniki
- 4 kurze nogi
- 4 łyżki oleju
- 2 liście laurowe
- 4 goździki
- 6 ziaren zielonego kardamonu
- 2 ziarna czarnego kardamonu
- 1 nieduża cebula – pokrojona w piórka
- 15 g świeżego imbiru – startego
- 5 ząbków czosnku
- Sól
- 3/4 łyżeczki chili w proszku lub papryki
- 1 płaska łyżeczka zmielonego kminu
- 1 płaska łyżeczka zmielonej kolendry
- 3 spore pomidory - rozdrobnione (ja je po prostu zmiksowałam)
- woda
- od siebie dodałam trochę czarnuszki, bardzo ją lubimy
Sposób przygotowania
- Czosnek i imbir zmiksować z niewielką ilością wody.
- W garnku / patelni rozgrzać olej. Wrzucić goździki, oba rodzaje kardamonu i liście
- laurowe, smażyć 15 sekund
- Dodać pokrojoną cebulę, smażyć aż lekko zbrązowieje. Wlać zmiksowaną papkę z
- czosnku i imbiru. Przesmażyć. Większość wody powinna odparować.
- Posolić do smaku.
- Dodać pozostałe przyprawy oraz pomidory.
- Gotować 10 – 15 minut.
- Wlać 200 ml wody, doprowadzić do wrzenia. Do sosu włożyć kurczaka. Dusić pod
- przykryciem przez jakieś 30 minut.
- Anjum na tym kończy.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz