piątek, 2 marca 2012

SZASZŁYKI Z RYB I WARZYW Z SZAFRANOWYM RYŻEM (pierwsze podejście do Kuchni Indyjskiej)











Składniki

  • filet z ryby (nierozlatującej się, u mnie sandacz) (w książce 275g)
  • kawałki papryki słodkiej czerwonej, żółtej lub zielonej
  • 8-10 pieczarek
  • kawałki kalafiora Romanesco
  • opcjonalnie pomidorki koktajlowe
  • Marynata:
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 2 świeże zielone chilli (u mnie czerwone)
  • 1 łyżka świeżej, posikanej kolendry (u mnie bez)
  • 1 łyżka świeżej posiekanej mięty
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • 1 łyżeczka soli
  • -
  • 1 łyżka oleju
  • Sposób przygotowania

  • Ryby kroimy w kawałki, mieszamy w marynacie i odstawiamy na pół godziny.
  • Piekarnik, grill lub opiekacz nagrzewamy do maksimum. Kawałki ryby i warzyw nabijamy na patyczki, glazurujemy pozostałą marynatą oraz olejem. Przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy około 10-15 minut, raz na jakiś czas obracając.
  • Podajemy na ryżu przybrane ósemkami cytryny.
  • Szafranowy ryż: (2 osoby)
  • 1/2 kubka ryżu basmati
  • 1 kubek wody
  • 1 strąk zielonego kardamonu
  • 1 goździk
  • 1/3 łyżeczki soli
  • łyżka, dwie odtłuszczonego mleka
  • 1 łyżeczka pokruszonych nitek szafranu
  • Ryż myjemy, wsypujemy do miski i zalewamy wodą, moczymy przez 20 min. (ja nigdy nie mam cierpliwości, żeby to robić). Odcedzamy i przekładamy do rondla z odmierzoną ilością wody, z solą, kardamonem i goździkiem. Do podgrzanego mleka dodajemy nitki szafranu. Ryż podlewamy mlekiem z szafranem i mieszamy. Przykrywamy i trzymamy 5 minut na małym ogniu. Odstawiamy pod przykryciem na kolejne 5 minut, spulchniamy widelcem i podajemy.
  •  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz