SZASZŁYKI Z RYB I WARZYW Z SZAFRANOWYM RYŻEM (pierwsze podejście do Kuchni Indyjskiej)
Składniki
filet z ryby (nierozlatującej się, u mnie sandacz) (w książce 275g)
kawałki papryki słodkiej czerwonej, żółtej lub zielonej
8-10 pieczarek
kawałki kalafiora Romanesco
opcjonalnie pomidorki koktajlowe
Marynata:
3 łyżki soku z cytryny
łyżeczka startego świeżego imbiru
2 świeże zielone chilli (u mnie czerwone)
1 łyżka świeżej, posikanej kolendry (u mnie bez)
1 łyżka świeżej posiekanej mięty
1 łyżeczka zmielonej kolendry
1 łyżeczka soli
-
1 łyżka oleju
Sposób przygotowania
Ryby kroimy w kawałki, mieszamy w marynacie i odstawiamy na pół godziny.
Piekarnik, grill lub opiekacz nagrzewamy do maksimum. Kawałki ryby i warzyw nabijamy na patyczki, glazurujemy pozostałą marynatą oraz olejem. Przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy około 10-15 minut, raz na jakiś czas obracając.
Podajemy na ryżu przybrane ósemkami cytryny.
Szafranowy ryż: (2 osoby)
1/2 kubka ryżu basmati
1 kubek wody
1 strąk zielonego kardamonu
1 goździk
1/3 łyżeczki soli
łyżka, dwie odtłuszczonego mleka
1 łyżeczka pokruszonych nitek szafranu
Ryż myjemy, wsypujemy do miski i zalewamy wodą, moczymy przez 20 min. (ja nigdy nie mam cierpliwości, żeby to robić). Odcedzamy i przekładamy do rondla z odmierzoną ilością wody, z solą, kardamonem i goździkiem. Do podgrzanego mleka dodajemy nitki szafranu. Ryż podlewamy mlekiem z szafranem i mieszamy. Przykrywamy i trzymamy 5 minut na małym ogniu. Odstawiamy pod przykryciem na kolejne 5 minut, spulchniamy widelcem i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz